opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eaglemirek
    RS
    • 2010
    • 14107
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez xtremesystems
    powieksz tekst. co tu nieczytelnego. jezdzil na rainsportach 2 i wytrzymaly mu 3 lata . ocb?
    ad: ad: ad:
    I to wg Ciebie jest czytelne info o wytrzymałości opon :?: :?: :?:
    A możesz mi powiedzieć ile przejechał km :?: 5kkm, 20kkm czy 100kkm a to chyba ważne :?: No chyba że się mylę i ważne jest tylko ile sezonów .

[ Dodano: Pią 28 Lut, 14 18:59 ]
    tak samo czytelne info pojawia się przy ubezpieczeniach " ja zapłaciłem xxx " tylko ch.. wie za co :!:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• xtremesystems
      RS
      • 2010
      • 2254
      • Hyundai

po namysle racja. kumpel na CPC2 zrobil 140k km ( tak nie pomylilem sie) a ja zrobilem jakies 35 i mialem pol bierznika.

Komentarz

• Arek
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 3143

no w sumie sorki nie pomyślałem o tym nie odpowiem ile km zrobiłem bo nie zwracam na to uwagi ops: ,bieżnika jeszcze na jeden sezon by starczyło tyle ze głośne się zrobiły..
        -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• siemi1
          L&K
          • 2012
          • 1287
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Dobra chyba powooli zbliżam się z decyzja:

które brać: http://www2.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-205-55-r16-91-y-mfs-v1#50337832_reviewslist

http://www2.oponeo.pl/dane-opony/continental-contipremiumcontact-5-205-55-r16-91-h#51834566_reviewslist

Podonbna cena czyli komplet ~1250 PLN

jakie waszym zdaniem sa + i - tych dwóch oponek?

xtremesystems, s001 słabo dostpne w tym rozmiarze 205/55/r16 a jka juz to w wersji RunOnFlat ktora mnie interesuje no i niestety komplet ponad 1600 :/
          Spalanie - Motostat.pl
          Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
          Moja OII FL 2.0TDI Kombi, oszust RS
          Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• mrfazi
            • 2010
            • 3103
            • Superb III (3V3)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez siemi1
            Dobra chyba powooli zbliżam się z decyzja:
            ... heh, i ja powoli chyba też, i skłaniam się również do zakupu Dunlop SP SportMaxx RT 205/50R17 93Y MFS;XL, alternatywa jaką rozważam (łem) to:

kolo sprzeda komplet za 1970 zł z przesyłką poza alledrogo (z fakturą oczywiście) rok produkcji 2013 IV kwartał

Continental Sport Contact 5 - ale (ponoć) za szybko się ścierają
            Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 (lub S001) - ale są deko głośnie (oraz twarde)
            Dunlop BluResponse / FastResponse - wydają się być głośniejsze od SportMaxx

Generalnie można by się pokusić o takie zestawianie czym charakteryzują się poszczególne gumy, tak aby każdy mógł sobie przeanalizować czego potrzebuje, ale czy było by ono miarodajne? Każdy z nas ma inne odczucia z jazdy samochodem i inną technikę jazdy. Sporo czasu poświęciłem na różnorakie fora, testy, opinie, itp, okazuje się iż nadmierna podaż oraz mnogość wariantów powoduje niezły zawrót głowy. Myślę iż wybór takiej czy innej gumy z klasy premium będzie nam gwarantował bezpieczeństwo i satysfakcję, nie ma złotego środka.

Komentarz

• PieTrzaK
              L&K
              • 2009
              • 1323
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Siedzę od wczoraj i (po raz kolejny) przekopuję internet - znalazłem sporo powtarzających się opinii że sportmaxxy RT znikają w oczach :|

Więc chyba w dupie mam dalsze kombinowanie i biorę to co miałem brać czyli Bluresponsy - najwyżej będę później płakał.

Komentarz

• zepter00
                RS
                • 2008
                • 2304

Też się na nimi zastanawiam ale to jeszcze kwestia paru miesięcy zanim skończą mi się Pirelli P7.

Ktoś wie jaki treadwear mają Dunlopy Blueresponse? Cena o wiele lepsza niż Continentalów...
                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• bzyq_74
                  RS
                  • 2008
                  • 3467
                  • Volkswagen
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Na CP2 zrobiłem 80 kkm (zostało bieżnika 3,5-4mm) - normalna jazda bez mielenia kołami na startach.
                  Może bym do setki dociągnał, ale na kałużach już czuć było aquaplanning.
                  MARCIN
                  Mój szkodnik

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

problem panowie stwarzacie sobie sami. a kto trochę siedzi w oponach to mu rece opadają.
                    jak wiadomo nie od dziś sa tzw klasy opon. i nie sa to klasa niska i premium. a jest ich ok 7-8

niektórzy z was wymieniaja jednym ciagiem opony uhp. max performance i extreme performance.

to czego wymaga sie od opony extreme perf (XP) i po czesci MP. nie sprawdzi sie w oponie cywilnej UHP czy HP

od opony XP
                    wymagamy prawie tego co od torowej. mega trzymanie na suchym . praca w wysokich temp ( zeby nie plywala) .
                    te opony maja tylko w miare dawac rade na mokrym , szybko sie scieraja ( 10-15 no max 20k km),sa glosne , slaby komfort

opony UHP
                    to zwykle opony cywilne bdb klasy.maja trzymac na mokrym suchym. maja byc dosc ciche, wytrzymac dosc dlugo ale krocej niz klasy premium touring tires PTT czy touring tires (tt)
                    sredni komfort

opony Max perf. to taki kompromis miedzy XP a UHP
                    maja trzymac super na suchym dosc dobrze na mokrym. scieranie ze 30 gora 40k km . twardo, dosc glosno.

teraz sie zdziwicie

XP
                    Kumho Ecsta XS KU36
                    Hankook Ventus RS2 Z212
                    Bridgestone RE11
                    Yokohama Advan Neova AD08
                    Toyo R1R

MP
                    Nokian zLine
                    Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
                    Vredestein Ultrac Sessanta
                    Michelin Pilot Sport 3 PS3
                    Dunlop SportMaxx RT
                    Bridgestone Adrenalin RE002
                    Bridgestone Potenza S001

uhp
                    Uniroyal Rainsport 3
                    Pirelli PZero System
                    Continental Sport Contact
                    Dunlop Sport BluResponse
                    Dunlop SP Sport Fast Response

Premium Touring Summer

Continental Eco Contact 3
                    Continental Eco Contact 5
                    Continental Premium Contact 2
                    Continental Premium Contact 5
                    Goodyear EfficientGrip Performance
                    BFGoodrich gGrip
                    Vredestein Sportrac 3
                    Continental PremiumContact

Komentarz

• mrfazi
                      • 2010
                      • 3103
                      • Superb III (3V3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

xtremesystems, ... z całym szacunkiem, ale mógłbyś przełożyć w/w post na język przystępny dla takiego laika jak ja? Ni kija nie da się tego zrozumieć co chciałeś w nim przekazać.
                      Skoro jesteś specjalistą
                      a kto trochę siedzi w oponach to mu rece opadają.
                      to wskaż drogę , abyśmy nie błądzili już więcej :diabelski_usmiech

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

Zamieszczone przez mrfazi
                        xtremesystems, ... z całym szacunkiem, ale mógłbyś przełożyć w/w post na język przystępny dla takiego laika jak ja? Ni kija nie da się tego zrozumieć co chciałeś w nim przekazać.
                        Skoro jesteś specjalistą
                        a kto trochę siedzi w oponach to mu rece opadają.
                        to wskaż drogę , abyśmy nie błądzili już więcej :diabelski_usmiech
                        z telefonu pisalem. teraz jest juz w miare

Komentarz

• mrfazi
                          • 2010
                          • 3103
                          • Superb III (3V3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

xtremesystems, możesz podać źródło z którego korzystałeś? Bardzo ciekawe zestawienie, myślę, że to bardzo konkretyzuje co i jak, dlaczego, do czego, dla kogo i po co jest

Komentarz

• xtremesystems
                            RS
                            • 2010
                            • 2254
                            • Hyundai

tire review
                            i tire rack

Komentarz

• Ant
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 129

xtremesystems, fajne zestawienie, sporo wyjaśnia. Każdy może sobie określić co potrzebuje i nie będzie mieszał do swojego porównania opon z różnych klas.
                              Ja robię małe przebiegi i dlatego zdecyduję się na coś z klasy MP. 30tkm na samych letnich to mi starczy na jakieś 4 sezony
                              Moje ostatnie Rainsporty2 starczyły mi na 3 sezony plus jeden u poprzedniego użytkownika, ale opony przednie były prawie usmażone, telepały budą i doszły do tych ząbków ostrzegawczych.
                              RS
                              pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• PieTrzaK
                                L&K
                                • 2009
                                • 1323
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

xtremesystems, i juz jest jaśniej

Ja już zamówiłem Bluresponsy, mam nadzieję, że przez parę lat nie będę zadawał pytań w tym temacie :lol:

Komentarz

• xtremesystems
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2254
                                  • Hyundai

Za granica bardzo popularne UHP sa kumho ku31.
                                  a sa bardzo tanie. a dobre maja opinie.

a tu opinia o rainsport 3

driving a Volkswagen Scirocco 2.0 TDI 140hp (235-35-19-W)
                                  Driving on a combination of roads for 2,000 spirited miles
                                  very good for the price, I had Dunlop sport maxx Rt previous and Pirelli pzero before that and these are better in my opinion, very surprised and pleased will be using them again !!

i jeszcze jedna

I recently fitted these tyres to my car and they replaced a set of Dunlop SP Sport Fast response which I had owned from new. First impressions, compared to the Dunlop they give better steering feel, however the ride seems to be slightly smoother. This is with the tyres inflated to the same pressures.
                                  They have been on the car now for around 500 miles, so have scrubbed in nicely. At the beginning wet and dry grip wasn't anything special, but now they perform very well in this respect. They are at least equal to the Dunlops in outright grip in both wet and dry conditions, however one thing they do better is clear standing water.
                                  Noise wise they are very quiet, again simililar to the Dunlops.
                                  I haven't tried them on snow, but I am not expecting them to be too great as they are a summer tyre, also with wear it is too early to say how they will last as it is still early days. They feel like a fairly soft compound, however when new the treads are relatively deep (11-12mm) so overall life should be similar to most harder tyres.
                                  If there is one thing I can fault is that the treads seem to pick up stones very easily, so I am always having to remove them to prevent ticking noises. This will probably not happen as much as the tread wears away.
                                  So overall I think this is an excellent tyre, in my size there are some really good deals available. They are cheaper than most other mid range tyres, yet they perform as well as many premium ones.

dla mnie struktura bieżnika bardzo obiecujaca . moze byc czarny kon 2014

Komentarz

• siemi1
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1287
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

xtremesystems, starsznie mi namąciłeś....Fajnie wyglądają te Rainsporty...

Czy li co biorąc pod uwagę że większość jeżdżę po mieście w weekendu czasami jakaś działka i wakacje ferie dłuższa trasa to w w którą grupę powinienem celować?

Ostatnie 4 lata jeździłem na bridgestonach RE050A z których byłem bardzo zadowolony w szczególności, że nówki kupiłem za 1000zł a teraz celowałbym w 1300 max ale też w oponę która w trasie będzie bezpieczna bo umówmy się po mieście to pewnie każda będzie ok.
                                    Spalanie - Motostat.pl
                                    Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                                    Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

ja namącilem?

ty wlasnie wymieniles opony z klasy Mp (maxx rt) ktore sa sztywne i sluża do szybkiej jazdy w zakretach oraz klasy PTT (CPC5) ktore sa zupelny przeciwienstwem maxx rt poniewaz sa miekkie ,ciche i starcza na dosc dlugo (typowe zjadacze kilometrow). natomiast przyczepnosc na suchym to dzien do nocy

btw czy ty nie miales fabii mocno pomodowanej ?

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8029
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Na CP2 zrobiłem 80 kkm (zostało bieżnika 3,5-4mm) - normalna jazda bez mielenia kołami na startach.
                                        Może bym do setki dociągnał, ale na kałużach już czuć było aquaplanning.
                                        Bardzo podobny wynik miałem.
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

ja na cpc2 mialem ok 5mm bierznika po ok 35 -40 k km

Komentarz

• siemi1
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1287
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BMM 2.0 TDI 140 KM

btw czy ty nie miales fabii mocno pomodowanej ?
                                            Nie Leon 1M TDI 110KM - Bridgestone kupiłem bo mi ktos wtedy polecił i w testach wypadały nieżle a musialem szybko zmienic.

No pewnie sam sobie namieszałem również bo nie wiem co w końcu kupić
                                            Spalanie - Motostat.pl
                                            Jest 171,7 KM i 402,9 Nm
                                            Sprzedam na OLX!!

Komentarz

• xtremesystems
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2254
                                              • Hyundai

jezdzisz ostro czy jezdzisz normalnie?
                                              ty musisz miec runflat czy zwykle?

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

siemi1, jak jeździsz normalnie to co nie kupisz to będzie bardzo dobre, z oponami to jak z olejem :wink:
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Voit
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 816

Zamieszczone przez piramida
                                                  siemi1, jak jeździsz normalnie to co nie kupisz to będzie bardzo dobre, z oponami to jak z olejem :wink:
                                                  Kuźwa, nie zgadzam się.
                                                  Jakbyś nie jeździł, dobry olej jest jest lepszy dla silnika, niż gorszy...

Z oponami jest tak samo.
                                                  Kiedyś były D124 z Dębicy - wszyscy jeździli i chwalili.

Innych nie było.

Dziś możesz wybierać.
                                                  Ale postawowa sprawa - musisz wiedzieć, jakich opon potrzebujesz, a nie jakie wypada mieć.

:roll:
                                                  ...RunFlaty to największa pomyłka w ewolucji ogumienia.

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Voit, miałem na myśli to że jaką byś opone nie kupił klasy premium to bedzie dobra, to samo z olejem, nie chodzi mi o porównanie oleju z dolnej półki z olejem premium
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...